Zout en zoet water

Stel je voor dat al het water op aarde in een badkuip zou passen, dan is één enkel theelepeltje badwater daarvan slechts zoet water. Zout water zit in alle zeeën en oceanen. Nu smaakt zoet water helemaal niet zoet, er zit geen suiker in, maar we noemen het zoet water, omdat het niet zout is.

Zout water smaakt wel zout. Er zit ook zout in. Als je een glas zeewater laat verdampen, blijft er een heel klein laagje zout over. Maar niet elke zee smaakt even zout. Als je in onze Noordzee gaat zwemmen en je krijgt wat zeewater in je mond, dan valt de zoute smaak wel mee. Dat komt omdat er aardig wat rivieren in de Noordzee uitmonden en rivieren hebben zoet water. Wat verderop in de Noordzee is het zouter en ook door de eb- en vloedbewegingen kan het op sommige momenten wat zouter zijn.

De  Noordzee is een van de minst zoute zeeën op aarde. 1 Liter Noordzeewater bevat 31 tot 35 gram zout. Ter vergelijking: de Middellandse Zee bevat 38 gram zout per liter water en heel bekend is de Dode Zee met maar liefst 332 gram per liter water. Daar kun je makkelijk leren zwemmen, want je blijft bijna zomaar drijven. Alleen moet je daar geen slok water in je mond krijgen.

In les 1 van Waterkennis leer je onder andere dat er veel meer zout water op aarde is dan zoet water.

Zout en zoet water